Waar komt de familie Glad(d)ines oorspronkelijk vandaan?

Het verhaal start (tot dusver) in het zuiden van Frankrijk zo rond het jaar 1715 met de geboorte van Pierre Gledines, zijn geboorteplaats is vermoedelijk Comiac. Pierre trouwt zo rond 1740 met Marie Bennet en woonde in La Condamine een dorpje vlakbij Teijssieu alwaar op 29 september 1743 Jean geboren wordt en op  20 februari 1745 ziet Jacques het levenslicht.

Jacques groeide op in zeer armoedige omstandigheden, het beroep van Jacques toen hij nog in Frankrijk woonde is nog onbekend.
Aanvankelijk werd aangenomen dat Jacques een Hugenoot was, echter het is nu zeker dat Jacques tesamen met een groep koperslagers, messen- en  scharenslijpers naar Nederland emigreerde. Jacques heeft de hele tocht zo'n 1000 km te voet afgelegd en vestigde zich voor zover bekend als zandverkoper in oosterhout.
De schrijfwijze  Gledines veranderd al gelijk bij aankomst in Nederland in Gladines
In Oosterhout ontmoet hij Janemie Wiltgershoven (de exacte schrijfwijze van haar achternaam is nog onduidelijk) en zij trouwden op 8 mei 1773 in oosterhout. Een kopie van de Ondertrouw- en Trouwakte kun je elders op de site vinden.
Uit dit huwelijk kwamen vijf kinderen voort, Petrus, Antonia, Wilhelmus, Maria en Nicolaus.
Petrus zet als enige de stamboom voort en trouwt op 6 juni 1798 met Anna Elisabeth Maes en op 26 oktober 1806 met Elisabeth van Gorp.
Uit het tweede huwelijk onstaat zoals ik altijd voor het gemak zeg de "Belgische tak" die tevens tot aan de dag van vandaag nog steeds de schrijfwijze Gladines  hebben.

Op 13 oktober 1790 overlijd Janemie op de jonge leeftijd van 35 jaar.
Na bijna 2 jaar weduwnaar te zijn geweest hertrouwd Jacques op 20 mei 1792 met de 38 jarige weduwe Johanna van den Heuvel. Uit dit huwelijk kwam 1 kind ter wereld, op 13 januari 1793 werd Jacobus geboren.
Dit was natuurlijk aan de ene kant een blijde gebeurtenis echter er zit ook een droevige kant aan omdat Jacques ruim twee maanden voor de geboorte van Jacobus op 1 november 1792 is overleden. Evenzo droevig is dat het huwelijk van Jacques en Johanna erg kort is geweest namelijk maar zo'n zes maanden en dat Jacques de geboorte van Jacobus niet meer heeft meegemaakt.
Hier hing even de "Brabantse tak" aan een zijde draadje, omdat wanneer Jacobus niet was geboren, had ik dit verhaal niet kunnen schrijven en had er alleen maar een Franse en een Belgische tak geweest.

Opvallend is wel dat eigenlijk vanaf de geboorte van Jacobus de schrijfwijze Gladdines regelmatig op diverse aktes verschijnt en ook Jacques, als Jacobus wordt vernoemd.
Vreemd is dit echter allemaal niet omdat velen van onze voorouders niet konden lezen en schrijven, zodat bij het opschrijven van de naam, door bijvoorbeeld een ambtenaar, de schrijfwijze niet gecontroleerd kon worden.
Jacobus trouwde op 11 februari 1816 met Johanna Peeters en wordt uit dit huwelijk de stamboom van de "Brabantse tak" voortgezet. Deze tak gaat verder met als schrijfwijze Gladdines.
De beide takken breiden zich verder uit tot een niet al te grote familie.
Wanneer je zo eens door de stamboom loopt en ook eens wat aktes bekijkt dan zie je dat zeker onze voorvaderen het niet echt gemakkelijk hadden, vaak waren ze erg arm en konden veelal niet lezen of schrijven, ook zijn er enkele "Gladines" kinderen levenloos ter wereld gebracht en enkele op zeer jonge leeftijf overleden.
Een ding is zeker we hebben geen "blauw bloed" en stammen niet af van een rijke graaf zoals mij in het verleden weleens werd verteld.

                                                                                       Ed Gladdines